2022-04-12 12:13:34• hírek • Refszatmar.eu

Tiszta trendi – virágvasárnapi SZIKE Sándorhomokon

Virágvasárnapi ifjúsági istentiszteletet tartottak Sándorhomokon. A nagyhét kapuján a gyülekezeti ház megtelt ifjakkal és evangéliummal. Itt találkoztak az egyházkerület ifjúsági munkatársképző tanfolyamának tavalyi és idei évfolyamának szatmári tagjai.

Vasárnap délután 18 órától Rácz Ervin egyházmegyei ifjúsági előadó köszöntött, majd a szigetlankai ifjak vezettek a dicsőítésben. Papp Krisztina kántornő vezetésével a szIGEt Együttes hangolt az ünnepre.

Az igei alkalmat a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Munkatársképző Tanfolyamán frissen végzett sándorhomoki fiatalok tartották. Mindenekelőtt Gál Gabriella ifjú olvasta fel az alkalom alapigéjét: Máté evangéliuma 21. részének első 14 versét. Ezt követően Kádár Adrienn szólt ifjú társaihoz a felolvasott Ige alapján, csillogó szemekkel, az első szeretet tüzével. Mindenekelőtt csalódásról szólt. Csalódunk egymás hűségében és szavában, a vezetőségünkben, tanárainkban, még olykor a lelkészeinkben is, sőt még az Úr Istenben is, mert nem segített azonnal, mert nem hallgatta meg a kérésemet. Az első virágvasárnapon a csalódottság ellenére mégis voltak olyanok, akik lelkesedve fogadták Jézust. Ágakat és ruhájukat leterítették a földre, míg ezt kiáltották: „Hozsánna a Dávid fiának. Áldott, aki jő az Úrnak nevében! Hozsánna a magasságban!” Hozsánna: egy szép imádság, de egy még szebb hitvallás. Azt jelenti, hogy: „Segíts meg minket!”, „Segíts meg engem!” Mit kell ma kiüzzön Jézus a templomainkból, azaz életünkből? – tette fel a kérdést áhítata végén Adrienn. Az egyik ilyen érzés az az irigység, amely egymás iránt kialakul bennünk. Irigykedve nézzük, hogy a másik hogy van felöltözve, milyen a frizurája, milyen a cipője, milyen márkás telója van. Vagy jelen van a gyűlölet is az Isten házában. Gyűlöljük egymást, mert valakinek jobb a sorsa, jobban tanul. Vagy megvan az előítélet bennünk a másik iránt, hogy ő szegény, buta, piszkos, akinek nincs is helye köztünk. Amennyiben nem változtatunk az életünkön, akkor ez mondja rólunk a Szentírás: „Ti pedig latrok barlangjává tettétek azt.” Ügyeljünk, hogy ne soroljanak bennünket ide! – szólt a figyelmeztetés.



Vajon Jézus trendi? – ezzel a kérdéssel indította fiatalos stílusban előadását Kovács Mátyás házigazda lelkész. Mit jelent a trendi kifejezés? – széles körben elterjedt valami, sokak által kedvelt dolgok, vagy valaki követése bizonyos adottságai miatt. Ki a trendi? Aki megfelel a mindenkori elvárásoknak, gondolkozási stílusoknak, aki követi a dívatatot, aki napi renden van világhírességek bejegyzéseivel.  Ezzel az a baj, hogy túltolhatjuk, vagy túlliheghetjük és gyakran nevetség tárgyává válhatunk. A trendi ma a világ szemében, hogy ne mutasd meg a világnak az érzéseidet: örömödet, fájdalmadat, mert attól nem leszel követhető. Jézus sír! Siratja Jeruzsálemet! Külső szemmel tekintve az esetet, nem kellene sírjon, hiszen a nép nagy örömmel, ujjongással fogadta: ruhákat, ágakat terítettek le előtte, sőt Hozsánnát zengtek Neki. Királyként fogadták! Azért sírt, mert látta népének elesett állapotát. A felszínes vallásosságot, ami mögött nem volt semmi. Jézus szamárháton vonul be Jeruzsálembe. Lehet, hogy nem trendi szamárháton ülni, de békés szándékkal igyekszik feléd, felénk az Úr. Becsüljük ezt meg, és köszönjük meg Neki! Hova vezet az első útja Jézusnak? A templomba! Ez sem divatos. Egyházmegyében a délelőtti istentiszteleti látogatottság aránya 12,35%, a délutánié pedig 2,13 %. Az emberek hanyagolják a templomi istentiszteleteket, és ezzel párhuzamosan az Istent is. Jézus a templomban azt védi, illetve azt tisztítja meg, ami szent, amiben érték van, és ami a Mindenható Istené! Lehet, hogy azt mondjuk, bátor tett volt részéről ez, követni való cselekedet ez, de Jézus nem azért tesz így, hogy legyen, mint pletykálni, legyen min csámcsogni, hanem az Isten részére elkülönített hajlékot tisztának akarja tudni. Jézus azt mondja a Boldogmondásokban: „Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem. Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyekben: mert így háborgatták a prófétákat is, a kik előttetek voltak.” Ha kiállsz Jézus mellett és eme értékek mellett, ezekre számíthatsz: szidalom, háborúság, hazugság, de a jutalom az nem akár mi lesz: ÖRÖK ÉLET! Ez lehetséges annak köszönhetően, aki a világ szemében nem elfogadott, akinek a tanításával kevesen tudnak azonosulni, aki nem trendi – csakis Jézus által. – mondta előadásában Kovács Mátyás.

Először volt házigazdája a SZIKE alkalomsorozatnak Sándorhomok, az ifjak örömmel voltak jelen abban a gyülekezetben, amely annak ellenére, hogy a kicsi gyülekezetek kategóriájába tartozik, az utóbbi időszakban, szűk egy évtizedben, a harmadik teológust „termeli” ki. Istené legyen a dicsőség!





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: